M-GRUND

Social Housing Mühlgrund

LOCATION

AREA

STATUS

YEAR

Vienna

11.500 m²

Completed

2016

STÄDTEBAULICHES KONZEPT

Die introvertierte Bebauung ist die Antwort auf die heterogene Struktur der Umgebung.

Klarer Rand im Norden, Osten und Westen umspannt nach Süden hin offene Landschaft.

2 Atriumhäuser bilden eine Städtebauliche Raumsequenz mit Blickbeziehungen nach Süden.

Zäsuren, Öffnungen und große Fenster gliedern den West-, Nord- und Ostrand und stellen den Dialog mit Umgebung dar Markante Öffnungen in unterschiedlicher Größe, Ausbildung und Höhenlage bieten Ein- Aus- und Durchblicke und ermöglichen eine mehrfache Durchwegung des Grundstückes.


GEBÄUDESTRUKTUR

Die Raummodule, die Zimmerbreite und Baukörpertiefe aufweisen, bilden ein einfaches aber sehr lebhaftes Raumgeflecht. Von der Fassade abgesetzter Laubengang dient auch als Kommunikations- und Begegnungsraum. Die Transparente Fassade mit großen und kleinen Öffnungen bietet spannungsvolle Raumsequenzen, wechselnde Relationen, Durchblicke, Ausblicke. Atriumhaus erobert  innerhalb des Baugefüges einen Freiraum nur für sich.

Der rundum laufender Laubengang ermöglicht spannende Blickbeziehungen und einzigartige Wohnatmosphäre.


WOHNUNGSSTRUKTUR

Das bewegliche Raumgewebe bietet  eine Offenheit und Dynamik die der Vielfalt des Wohnens begleiten kann Die Modulare, ökonomisch optimierte Struktur, ermöglicht große Vielfalt.

Die Wohnungen sind sehr kompakt bzw. flächenökonomisch optimiert, weniger Nutzfläche bei gleicher Qualität und Kategorie.

Um den sehr Kompakten Wohnungen etwas „mehr Luft“ zu geben haben einige der B-Typ Wohnungen einen Wohnraum mit 4 m Raumhöhe.


FASSADE

Zwei unterschiedlicher Fassadenstrukturen begleiten zwei Inhalte dahinter.

Der„Vorhang“, die Transparente Haut beim Laubengang mit großen und kleinen Öffnungen die  verschiedene Blicksequenzen ermöglichen sowie ausreichend Licht durchlassen.

Raummodule mit oder ohne Loggia, unterschiedlich der Grundrissfunktion zugeordnet, an der Fassade einfach als unregelmäßiges aber in sich stimmiges Muster ablesbar.


/// EN ///


URBAN CONCEPT

The building’s introverted structure is a response to its heterogeneous surroundings: the complex has clearly defined edges on the north, east and west sides, and opens up to the south, where it faces wide open spaces. Two courtyard blocks build an urban space sequence, creating a south-facing relationship. Cuts, openings and large windows structure the west, north and east sides, entering a dialogue with the surrounding urban space.


BUILDING STRUCTURE

The room modules, width of the rooms and depth of the structure come together to form simple but very lively spaces. The portico, recessed from the façade, also serves as a meeting and gathering place. With its large and small openings, the transparent façade offers exciting spatial sequences, changing perspectives and varied views.

Within the complex, the courtyard houses make the free space their own. The portico connects the three main buildings, creating interesting views and a distinctive living environment.


APARTMENT STRUCTURE

The changeable spatial structure offers openness and dynamism, accommodating a diversity of lifestyles (a first apartment, a growing family, etc.). The modular, optimized structure allows for great diversity. The apartments are very compact and use space economically. Smaller, single-level flats offer the same quality of life despite having less usable space. To give the compact apartments more space to “breathe,” some of the B Type apartments feature 4-metre living-room ceilings.


FACADE

There are two different façade styles, each accompanying a different type of space. The “curtain” is the transparent skin by the portico, with larger and smaller openings that allow different view sequences, as well as letting in ample natural light. The room modules come with or without a loggia. Depending on the floor plan, they are designed to create irregular yet internally coherent patterns.


LIVING IN A COMMUNITY

The project has a differentiated system of meeting rooms with varying degrees of privacy. Community rooms, a communal kitchen, as well as herb beds, community gardens and the courtyards of the atrium homes offer a wide spectrum of diverse uses for community members.

The design of the portico, staircases and other connections results in small, manageable spaces. A large diversity of free spaces helps strengthen residents’ sense of identification with their housing complex. Additionally, the accommodation of disadvantaged social groups in the managed-living apartments on the ground floor should build stronger community ties and reduce prejudice.